Novonesis – водечки глобален партнер за биорешенија

Novonesis – водечки глобален партнер за биорешенија

На 12 декември 2022 година, Novozymes и Chr. Hansen склучија Договор за создавање глобален партнер за биорешенија преку спојување на овие две компании. Процесот на соединување на  Novozymes и Chr. Hansen е успешно завршен, основајќи

See more
Оптимизацијата на процесот при производството на сирење

Важноста на оптимизацијата на процесот при производството на сирење

„Ако не можете да го измерите, не можете да го подобрите“, Лорд Келвин, англиски физичар Млечната индустрија се соочува со големи предизвици поради макроекономските промени во последните години. Откупните цени на млекото многу варираат од

See more
CHY-MAX® SUPREME сирило

CHY-MAX® SUPREME

CHY-MAX® SUPREME – Најново, најпрецизно и најсупериорно сирило Фокусирани кон подобар индустриски стандард на коагулантите, Chr. Hansen прави мала, но клучна промена кај ензимот CHY-MAX®. Ова води до голема разлика во производството и функционалноста на

See more
CP Kelco и Chr. Hansen развиваат растителен “вегурт”

CP Kelco и Chr. Hansen развиваат растителен “вегурт”

CP Kelco и Chr. Hansen ги здружија силите, комбинирајќи ги комплементарните области на експертиза за да создаде и индустриски да ги потврди прототипите на фантастични алтернативи на јогурт од растителна потекло.

See more

Ферментирана храна и пробиотски бактерии – рака до рака за човечкото здравје

Ферментираната храна и пијалоците се присутни илјадници години и се соочуваат со нови интереси од потрошувачите кои бараат здрав начин на живот и природни производи. Сите ние ги препознаваме кимчи, киселата зелка и виното како

See more

Зголемете го вашиот асортиман на млечни производи со добро-документираните пробиотици на Chr. Hansen

Секоја година, милиони луѓе низ светот страдаат од респираторни болести и настинки.1 Бактериите и останатите надворешни околности кои ги предизвикуваат настинките се тешки да се одбегнат, па затоа се потпираме на нашиот имунитет да не

See more

Отпорност на антибиотици: Што да направиме

Антибиотиците долго време се препишуваат како лекови за се, од обични настинки до сериозни инфекции. Тие се срцето на модерната медицина – во 2016, само 134% од Европјаните ги конзумирале. Отпорноста на анитибиотиците нé остава ранливи

See more

Chr. Hansen постигна научен успех во биозаштитата на млечните производи

Желбата на потрошувачите за здрава и свежа храна без додадени вештачки конзеранси ја зголемува потребата за природни решенија. Млечно-киселите бактерии се познати за нивните биозаштитни својства против расипување на храна. Тие се и се природна алтернатива за да задржи храната свежа за подолго време.

See more

Намалете го отпадот од храна преку одржување на долгорочни партнерства

Погледнете како еден од нашите долгорочни партнери, Данска млекара за органски производи, Thise, го намалува отпадот од млечни производи со користење на добрите бактерии – природниот начин на помагање на производите да останат свежи подолго

See more

Ајде да ги здружиме силите во името на одржливоста

Сите зборуваат за одржливост и многу потрошувачи превземаат работите во свои раце, активно барајќи начини да се намали отпадот од храна. 76% од потрошувачите во Европа веруваат дека имааат примарна одговорност за спречување на отпадот од храна, но наоѓањето начини за одржливост не е така лесно за нив. Она што им е потребно на потрошувачите се насоки како да се постигне поодржлива потрошувачка на храна.

See more

Ферментација – тајната позади твојата омилена храна

Кога ќе се слушне зборот ферментација, повеќето од нас прво помислуваат на кисела зелка и комбуха. Но иако можеби нема тоа да го забележиш, но на сите рафтови во локалните супермаркети – 1/3 од храната

See more

Sweety® Y-1, најновата иновација од Chr. Hansen, избрана за најдобра млечна состојка во светот

За време на 13-от Global Dairy Congress во Лисабон, Португалија, Chr. Hansen се здоби со светско признание со добивањето награда за најдобра млечна состојка во светот за новата култура за ферментирани млечни производи како јогурт, кварк или ферментирано млеко: Sweety®

See more

Сега кога опасната сезона на грипови тропа на нашата врата, едно ново истражување ни открива тајно оружје за намалување на трошоците од заболувања како грип

Новото истражување во здравствената економија покажува дека користењето на пробиотици може да помогне во намалување на трошоците од заболувања како грип. Бројни истражувања веќе покажаа позитивна корелација помеѓу внесот на некои пробиотици и намалување на

See more

Здравата исхрана бара природни решенија

“Здравата храна” станува синоним со концептот на благосостојба, ментално здравје и умерен начин на живот. Повеќето потрошувачи внимаваат што купуваат и внимателно ја проучуваат етикетата за присуство на непосакувани додатоци и хемиски состојки во производот.

See more

Нови трендови во исхраната

Во ова време на промена, Chr. Hansen работи да ги осигура производителите на прехранбена индустрија и самите потрошувачи, да ги добијат максималните придобивки и придобивките од нашите производи. Можноста да се добијат иновативни решенија и технологии на пазарот е важен фактор за стекнување успех во иднина.

See more

Нови можности за вино со или без сулфити

Мега трендот за “природни и чисти” производи исто така влијае врз винската индустрија. Потрошувачите бараат производителите на вино да го намалат користењето на егзогени (надворешни) производи, како на пр. конзерванси. Ниската содржина на сулфити, дури и производство на палета вино без сулфити е глобален водечки тренд во винската индустрија.

See more

Ерата на добрите бактерии

Во последно време, свеста и знаењето за силата на добрите бактерии се зголемија. Светот исто така го разбира влијанието што тие го имаат на некои од најголемите предизвици со кои се соочуваме. Тука спаѓаат отфрлањето

See more

Намалување на отпадот од храна со користење на природни ресурси

  Според истражувањето на ФАО (Организација за Храна и Земјоделие на ОН), една четвртина калории наменети за човечка конзумација, всушност не се конзумира од страна на луѓето. Во време на недостиг на храна, кога повеќе

See more

Производи без палмино масло

Денес, транспарентноста на состојки во рецептите е основниот елемент во градење (одржување) на еден бренд, чија цел е градење доверба со потрошувачите. Во меѓувреме, потрошувачите бараат поздрави производи, а сепак да можат да уживаат во

See more

3 во 1 решение за сирење – Delight ™

Chr. Hansen го нуди Delight ™ – 3 во 1 решение за елиминирање на горчината и враќање на рамнотежата на вкусот и аромата. И притоа дава мазна структура на ниско маслени сирења

See more

Нови движења во производството на пијалоци. Ферментација. Ново разбирање

Како што потрошувачите се префрлуваат на поздрав начин на живот, тие зголемено бараат природни состојки, функционални предности, нови вкусови и опции при одбирање на пијалок. Безалкохолни или пијалоци со низок етанол може да бидат интересна

See more

Подобра биозаштита за повеќе млечни производи во повеќе области

Новите FreshQ® култури нудат алтернатива за повеќе хемикалии и синтетички конзрванси во споредба со првата генерацијаСо втората генерација на FreshQ®  културите на Chr. Hansen, повеќе млекари може да се ослонат на природна свежина и да допринесат за намалување на отпадот

See more

Претставување на Hansen-овиот сладок компир™ – тајната зад најдобрата алтернатива на карминот на пазарот

Децениската програма на Chr. Hansen резултира со нов и уникатен сладок компир кој што е суровината која создава жива алтернатива на карминот и синтетичките црвени бои.

See more

Нови безмлечни стартер култури за алтернативи на млечните производи од Chr. Hansen

Новите безмлечни стартер култури од Chr. Hansen, погодни за вегански алтернативи за млечни производи на база на растенија, нудат лесен и свеж вкус и мазна текстура. Пазарот за ферментирани алтернативи за млечни производи покажа висок

See more

“Феликс и Фидо” се тука за награда: бои добиени од природата за храна за вашите миленици

Со лансирање на целосна нова палета на состојки со својства за боење за храна за кучиња и мачиња, Chr. Hansen го користи своето 140 годишно искуство за разни формулации и апликации како и знаењето за да ја подржи индустријата за домашни миленици

See more

Црвена како ниедна друга

Чиста, едноставна боја добиена на природен начин – Chr. Hansen лансира живописен, минимално обработен црвен сок со уникатни бенефити Црвената боја е клучната нијанса во многу прехранбени производи – од колачи до кондиторски производи до

See more

Збогум, добар Грчки јогурт!

Збогум, добар Грчки јогурт! Грчкиот јогурт, (попознат како Greek Yogurt), поломасен, кремав, протеински млечен производ ги “нападна” полиците на супермаркетите во САД. Зачудувачки, брзиот раст на омилениот доручек е олицетворение на успехот на Chobani –

See more

Протеинот е новото “црно”

Потрошувачката на протеини е во пораст и секоја година се зголемува бројот на нови производи кои се лансираат со зголемени барања за протеини.

See more

Стекни конкурентска предност со Биозаштита!

Глобалната прехранбена индустрија се соочува со силна побарувачка за безбедни, здрави, вкусни и природни производи со помалку адитиви – но исто така бара одличен рок на траење и одржливо производство / дистрибуција, обезбедувајќи ја храната да не отиде во отпад во текот на процесот.

See more

Bactoflavor® Flora Italia – со мирис од Италија

  Безбедност на храната, ефикасност и постојан квалитет! Дали ова звучи познато?   Па, всушност  Bactoflavor® Flora Italia им го овозможува тоа на повеќето производители на колбаси. Поголемиот дел од денешните производители се соочуваат со

See more

Malolactic wine bacteria

Viniflora® are malolactic starter cultures that manage the controlled process of malolactic fermentation (MLF) in wine. Viniflora® bacteria are ready for direct inoculation into barrels or tanks. There is no re-hydration or acclimatization step required.

See more

Скир (Skyr) засекогаш!

Скир (Skyr) засекогаш! Високо протеински млечен десерт од карпите на Исланд Сите сме го виделе Грчкиот јогурт (Greek Yogurt) на високо место на меѓународно ниво, и тоа е сеуште значаен тренд. Но, кога разговараме за

See more

Стартер култури за месо Bactoferm®

  Потребата потрошувачите да го пробаат токму вашиот производ е резултат на безбројни импресии и лични приоритети. За да потрошувачот купи повторно од истиот производ, значи дека имал позитивно искуство, т.е.  барањата кои ги има

See more

Што сакаат Милениалс (Millenials)?

  Демографската популациска група наречена Милениалс (родени помеѓу 1980 и 2000) е идниот глобален двигател на потрошувачките трендови. „Милениалс покажуваат особена склоност кон смел, самоуверен и индивидуален избор, без разлика дали купуваат кола или облека”

See more

Розови и виолетови нијанси за сладолед

Розови и виолетови нијанси за сладолед – Зголемете ги нијансите на сладоледот за да одговара на вашиот вкус со решенија од природата! Се покажа дека продажбата на сладолед може да се зајакне со користење на

See more

Суво солење (Pre-salting) на месо

Суво-солење е стара техника која се користи за заштита на месото од расипување и одржување или дури и зголемување на капацитетот за врзување на вода во сите видови на емулзирани и варени производи.

See more

Starter cultures for butter and sour cream

There is a huge variety of fermented milk products all over the world that are produced by mesophilic fermentation. They vary in taste and texture due to the levels of milk density, starter cultures used

See more