Ферментирана храна и пробиотски бактерии – рака до рака за човечкото здравје
Post

Ферментирана храна и пробиотски бактерии – рака до рака за човечкото здравје

Ферментираната храна и пијалоците се присутни илјадници години и се соочуваат со нови интереси од потрошувачите кои бараат здрав начин на живот и природни производи. Сите ние ги препознаваме кимчи, киселата зелка и виното како ферментирани производи; но, постојат и помалку очигледни примери како кафето, какаото и оцетот. Што е ферментација? Како се менува храната?...

On #!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p4731#31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 10pm31pm-31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312021Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +03002912298pmTuesday=46#!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300pEurope/Sofia8#10.08.2021#!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p4731#/31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300pEurope/Sofia8##!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p4731#31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 10pm31pm-31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312021Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +03002912298pmTuesday=46#!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300pEurope/Sofia8#10.08.2021#!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p4731#/31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Tue, 10 Aug 2021 12:29:47 +0300pEurope/Sofia8#by
Важната улога на добрите бактерии во нашиот микробиом
Post

Важната улога на добрите бактерии во нашиот микробиом

Што е човечкиот микробиом? Микробиом е екосистем од бактерии и други микроби кои живеат на нас и во нас и помагаат да се одржува нашето здравје. Има преку 38 милијарди такви микроби и многу од нив се бактерии, што значи дека има толку бактерии во нашето тело како и човечќи ќелии. “Микробиомот е нашиот микробиолошки...

On #!31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200p3431#31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200p-11Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 19am31am-31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200p11Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312021Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +02004711473amFriday=46#!31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200pEurope/Sofia3#19.03.2021#!31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200p3431#/31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200p-11Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Fri, 19 Mar 2021 11:47:34 +0200pEurope/Sofia3##!31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200p3031#31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200p-11Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 19am31am-31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200p11Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312021Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +02005411543amFriday=46#!31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200pEurope/Sofia3#19.03.2021#!31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200p3031#/31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200p-11Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Fri, 19 Mar 2021 11:54:30 +0200pEurope/Sofia3#by
Зголемете го вашиот асортиман на млечни производи со добро-документираните пробиотици на Chr. Hansen
Post

Зголемете го вашиот асортиман на млечни производи со добро-документираните пробиотици на Chr. Hansen

Секоја година, милиони луѓе низ светот страдаат од респираторни болести и настинки.1 Бактериите и останатите надворешни околности кои ги предизвикуваат настинките се тешки да се одбегнат, па затоа се потпираме на нашиот имунитет да не одржи здрави со тоа што се бори со нив. Истражувањата покажуваат дека со конзумирање на производи кои содржат пробиотици –...

On #!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p2130#30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p-12Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30 17pm30pm-30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p12Europe/Sofia3030Europe/Sofiax302020Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +020042124211pmTuesday=46#!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200pEurope/Sofia11#17.11.2020#!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p2130#/30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p-12Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30#!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200pEurope/Sofia11##!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p2130#30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p-12Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30 17pm30pm-30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p12Europe/Sofia3030Europe/Sofiax302020Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +020042124211pmTuesday=46#!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200pEurope/Sofia11#17.11.2020#!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p2130#/30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200p-12Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30#!30Tue, 17 Nov 2020 12:42:21 +0200pEurope/Sofia11#by
Отпорност на антибиотици: Што да направиме
Post

Отпорност на антибиотици: Што да направиме

Антибиотиците долго време се препишуваат како лекови за се, од обични настинки до сериозни инфекции. Тие се срцето на модерната медицина – во 2016, само 134% од Европјаните ги конзумирале. Отпорноста на анитибиотиците нé остава ранливи на штетата предизвикана од болести и инфекции кои порано биле лечени со овие лекови. Распространост Инфекциите создадени од отпорноста на...

On #!31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300p4231#31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 17pm31pm-31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +03000112018pmMonday=46#!31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300pEurope/Sofia8#17.08.2020#!31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300p4231#/31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Mon, 17 Aug 2020 12:01:42 +0300pEurope/Sofia8##!31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300p4131#31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 17pm31pm-31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +03000212028pmMonday=46#!31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300pEurope/Sofia8#17.08.2020#!31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300p4131#/31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Mon, 17 Aug 2020 12:02:41 +0300pEurope/Sofia8#by
Chr. Hansen постигна научен успех во биозаштитата на млечните производи
Post

Chr. Hansen постигна научен успех во биозаштитата на млечните производи

Желбата на потрошувачите за здрава и свежа храна без додадени вештачки конзеранси ја зголемува потребата за природни решенија. Млечно-киселите бактерии се познати за нивните биозаштитни својства против расипување на храна. Тие се и се природна алтернатива за да задржи храната свежа за подолго време.

On #!31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300p3531#31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 20pm31pm-31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Wed, 20 May 2020 12:28:35 +03002812285pmWednesday=46#!31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300pEurope/Sofia5#20.05.2020#!31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300p3531#/31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Wed, 20 May 2020 12:28:35 +0300pEurope/Sofia5##!31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300p1231#31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 20pm31pm-31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Wed, 20 May 2020 12:46:12 +03004612465pmWednesday=46#!31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300pEurope/Sofia5#20.05.2020#!31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300p1231#/31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Wed, 20 May 2020 12:46:12 +0300pEurope/Sofia5#by
Намалете го отпадот од храна преку одржување на долгорочни партнерства
Post

Намалете го отпадот од храна преку одржување на долгорочни партнерства

Погледнете како еден од нашите долгорочни партнери, Данска млекара за органски производи, Thise, го намалува отпадот од млечни производи со користење на добрите бактерии – природниот начин на помагање на производите да останат свежи подолго време. Со користење на биозаштитата од Chr. Hansen се продолжува рокот на траење на производите на природен начин и се...

On #!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200p3431#31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 25pm31pm-31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200p1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200121123pmWednesday=46#!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200pEurope/Sofia3#25.03.2020#!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200p3431#/31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:34 +0200pEurope/Sofia3##!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200p4431#31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 25pm31pm-31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200p1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200121123pmWednesday=46#!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200pEurope/Sofia3#25.03.2020#!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200p4431#/31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Wed, 25 Mar 2020 13:12:44 +0200pEurope/Sofia3#by
Ајде да ги здружиме силите во името на одржливоста
Post

Ајде да ги здружиме силите во името на одржливоста

Сите зборуваат за одржливост и многу потрошувачи превземаат работите во свои раце, активно барајќи начини да се намали отпадот од храна. 76% од потрошувачите во Европа веруваат дека имааат примарна одговорност за спречување на отпадот од храна, но наоѓањето начини за одржливост не е така лесно за нив. Она што им е потребно на потрошувачите се насоки како да се постигне поодржлива потрошувачка на храна.

On #!29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200p0729#29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200p-1Europe/Sofia2929Europe/Sofiax29 07pm29pm-29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200p1Europe/Sofia2929Europe/Sofiax292020Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200501502pmFriday=46#!29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200pEurope/Sofia2#07.02.2020#!29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200p0729#/29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200p-1Europe/Sofia2929Europe/Sofiax29#!29Fri, 07 Feb 2020 13:50:07 +0200pEurope/Sofia2##!29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200p4229#29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200p-2Europe/Sofia2929Europe/Sofiax29 07pm29pm-29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200p2Europe/Sofia2929Europe/Sofiax292020Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200392392pmFriday=46#!29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200pEurope/Sofia2#07.02.2020#!29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200p4229#/29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200p-2Europe/Sofia2929Europe/Sofiax29#!29Fri, 07 Feb 2020 14:39:42 +0200pEurope/Sofia2#by
Научете повеќе за моќта на добрите бактерии
Post

Научете повеќе за моќта на добрите бактерии

Придружете се на нашето патување да го откриеме прекрасниот свет на добрите бактерии.

On #!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p2031#31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 17pm31pm-31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200361361pmFriday=46#!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200pEurope/Sofia1#17.01.2020#!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p2031#/31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200pEurope/Sofia1##!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p2031#31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 17pm31pm-31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312020Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200361361pmFriday=46#!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200pEurope/Sofia1#17.01.2020#!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p2031#/31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200p-1Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Fri, 17 Jan 2020 13:36:20 +0200pEurope/Sofia1#by
Ферментација – тајната позади твојата омилена храна
Post

Ферментација – тајната позади твојата омилена храна

Кога ќе се слушне зборот ферментација, повеќето од нас прво помислуваат на кисела зелка и комбуха. Но иако можеби нема тоа да го забележиш, но на сите рафтови во локалните супермаркети – 1/3 од храната што ја конзумираме е ферментирана. Всушност, повеќето од твојата омилена храна е ферментирана. Запознај ги подобро добрите микроорганизми кои се...

On #!30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200p2630#30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200p-1Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30 20pm30pm-30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200p1Europe/Sofia3030Europe/Sofiax302019Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +02003713711pmWednesday=46#!30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200pEurope/Sofia11#20.11.2019#!30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200p2630#/30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200p-1Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30#!30Wed, 20 Nov 2019 13:37:26 +0200pEurope/Sofia11##!30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200p4830#30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200p-2Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30 20pm30pm-30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200p2Europe/Sofia3030Europe/Sofiax302019Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +02001321311pmWednesday=46#!30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200pEurope/Sofia11#20.11.2019#!30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200p4830#/30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200p-2Europe/Sofia3030Europe/Sofiax30#!30Wed, 20 Nov 2019 14:13:48 +0200pEurope/Sofia11#by
Sweety® Y-1, најновата иновација од Chr. Hansen, избрана за најдобра млечна состојка во светот
Post

Sweety® Y-1, најновата иновација од Chr. Hansen, избрана за најдобра млечна состојка во светот

За време на 13-от Global Dairy Congress во Лисабон, Португалија, Chr. Hansen се здоби со светско признание со добивањето награда за најдобра млечна состојка во светот за новата култура за ферментирани млечни производи како јогурт, кварк или ферментирано млеко: Sweety® Y-1 Награда од World Dairy Innovation Awards е најпрестижно признание за иновација и врвни достигнувања во интернационалната млечна индустрија. Наградите...

On #!31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200p3231#31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 28pm31pm-31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312019Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +020043124310pmMonday=46#!31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200pEurope/Sofia10#28.10.2019#!31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200p3231#/31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Mon, 28 Oct 2019 12:43:32 +0200pEurope/Sofia10##!31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200p1631#31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31 28pm31pm-31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200p12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax312019Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +020050125010pmMonday=46#!31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200pEurope/Sofia10#28.10.2019#!31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200p1631#/31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200p-12Europe/Sofia3131Europe/Sofiax31#!31Mon, 28 Oct 2019 12:50:16 +0200pEurope/Sofia10#by