Безбедност на храната, ефикасност и постојан квалитет! Дали ова звучи познато?
Па, всушност Bactoflavor® Flora Italia им го овозможува тоа на повеќето производители на колбаси.
Поголемиот дел од денешните производители се соочуваат со сериозни предизвици, бидејќи постојано се стремат да развијат безбедни и стабилни производи, да ги оптимизираат суровините и трошоците и да им обезбедат на потрошувачите привлечни производи со правилен вкус, текстура и боја.
Стартер културите за месо на Chr. Hansen имаат долга историја на обезбедување на овие карактеристики а Bactoflavor® Flora Italia не се разликува од тоа. Всушност, постојаното набљудување на различните серии на производот идентификувало комбинација на вид кој е подобар од повеќето култури за месо во моментов понудени на пазарот на месната индустрија.
Bactoflavor® Flora Italia се карактеризира со:
– Брза ацидификација за безбедно производство и оптимален микробиолошки квалитет
– Нема разлика на бојата и аромата, благодарение на многуте активни видови како и Staphylococci отпорни на pH
– Робусност која обезбедува повторливост, без оглед на квалитетот на суровините
– Новиот вид L. sakei ги задоволува потребите на потрошувачите за послаби и не зачинети ноти за вкус, кои се толку типични за непречените италијански производи
Сега Chr. Hansen, исто така го пушта на пазар производот SafePro® Flora Italia LC. Со ова се обезбедува дополнителна бариера за безбедност на храната и минимизира ризикот од раст на Listeria monocytogenes.