Долга историја иновации кај сирилата не’ одликува како глобална компанија. Во 1989 е иновиран CHY-MAX®, првата генерација сирила добиени со ферментација. Овие сирила се се високо прочистен химозин произведен со ферментација. CHY-MAX® понуди повеќе предности во споредба со постоечките анимални и микробни сирила.
Денес, го претставуваме CHY-MAX® M – втората генерација химозин добиен со ферментација. CHY-MAX® M во однос на останатите сирила нуди подобра коагулација, намалена протеолитичка активност, зголемувајќи го квалитетот на производството на сирењата.
CHY-MAX® M е многу специфичен при сечење на k-казеинот, со минимално откинување на останатите протеини во казеинската мицела. Оваа висока специфичност овозможува неколку предности и карактеристики во производството на сирење – т.е. зголемен рандман, намалено нагорчување и можност за намалување на содржината на сол.
CHY–MAX® M нуди повеќе предности при пласманот на сирењата
Подобрена текстура
CHY-MAX® M овозможува структурата на сирењата да не омекнува со брзина како кај традиционалните сирила. Тоа се должи на многу ниската протеолитичка активност.
Подобрено рендање и сечење
Подобрената текстура кај сирењата води кон намалена лепливост, овозможувајќи полесно сечење и рендање.
Подобрен вкус
Високата специфичност на CHY-MAX® M резултира во блага и заокружена арома кај сирењата како и намалено нагорчување.
Подобар рок на траење
Со употреба на CHY-MAX® M кај свежите сирења (моцарела, брие, крешценза) значително се продолжува рокот на траење. На овој начин се намалува повратот од супермаркетот и млекарата.
Подобра контрола над процесот
CHY-MAX® M споредено со останатите сирила е најмалку зависен од pH, температурата и варијациите во квалитетот на млекото.
Зголемена вредност на сурутката
При употреба на CHY-MAX® M се намалува сечењето на суруткините протеини со што се намалува количината на непожелни казеински фракции во сурутката. На тој начин се добива почиста и поквалитетна сурутка.
Подобар рандман
CHY-MAX® M го зголемува рандманот најмалку 0.5% во однос на R. miehei и 0.2% во однос на химозинските сирила од првата генерација добиени со ферментација. Употребувајќи CHY-MAX® M во комбинација со YieldMAX® се зголемува задржувањето на масти и зголемува рандманот кај сирењата за пица.
Намалено дозирање
Се намалува дозирањето на CHY-MAX® M до 40% во однос на R. miehei и 25% во однос на првата генерација химозин добиен со ферментациј. Ова се должи на високата специфичност на CHY-MAX® M. На овој начин ценовно се намалува учеството на сирилото во сирењето.
* CHY-MAX® M е Кошер и Халал сертифициран. Подобен е за вегетарјанци.