Стартер култури за јогурт

Протеинот е новото “црно”

Потрошувачите ширум светот го зголемуваат внесот на протеини

 Како што во минатото протеините беа поврзани со растот на мускулите, сега протеинот е природен дел од здрава исхрана и извор на одржлива енергија. Побарувачката за високо протеински млечни производи е во подем. Како резултат на тоа, сирењето, грчкиот јогурт и Скир “летаат” надвор од полиците на супермаркетите.

Од САД до Велика Британија, од Германија до Кина – трендот е глобален.

Потрошувачката на протеини е во пораст и секоја година се зголемува бројот на нови производи кои се лансираат со зголемени барања за протеини.

Потрошувачите известуваат дека причината за зголемената потрошувачка на протеини се одвива од одржување или губење на телесната тежина. За задоволување на апетитот на еден човек, до намалување на желбата за закуска.

Паралелно со овој тренд е постојаното зголемување на понудата на млеко. Во ЕУ и во САД, производството на млеко се зголеми за 15-20%  во текот на последната деценија. Додека пак, со отстранување на квотата на ЕУ, сега се очекува дека испораките на млеко ќе се зголемат уште повеќе.

Со млечните производи, кои се популарен извор на протеини кај потрошувачите ширум светот, ова зголемување на снабдувањето со млеко обезбедува производители на сирење и јогурт со голема можност да ги искористат предностите на протеинскиот бум.

 

 

[1] Mintel, 2015

[2] Eurostat & USDA