Пробиотски култури

Стартер култури од Chr. Hansen за производство на пробиотско ферментирано млеко

Дигестивниот тракт е дом на 1-2 кг бактерии набројувајќи 1014 (100.000 милијарди) и веќе се знае дека цревната микрофлора игра важна улога во здравјето на луѓето. Микрофлората на цревата учествува како деликатна рамнотежа на корисни и потенцијално штетни организми. Под одредени услови, како што се стрес, патување и антибиотски третман, билансот на овој природен екосистем може да се наруши. Во текот на овие периоди, бројот на корисни бактерии може да се намали, додека бројот на штетни бактерии може да се зголеми, што често резултира со проблеми во стомакот, како што се дијареа или запек. Неизбалансираната цревна микрофлора, исто така, може да влијае на други физиолошки функции, како што е имунолошкиот систем.

Научните истражувања за цревната микрофлора, како и за пробиотиците значително се зголемија во последните години. Клиничките студии покажаа дека пробиотиците играат важна улога во различни области на здравјето, при што две главни области на истражување се гастроинтестиналната здравствена и имунолошката функција. Во моментов, повеќето пробиотични организми се бактерии кои припаѓаат на родовите Lactobacillus и Bifidobacterium. 

Постојат неколку клучни фактори кои треба да ги исполнуваат пробиотиците

–      Пред се, пробиотиците треба да бидат живи за време на конзумација

–      Како второ, тие треба да се конзумираат во доза која е доволно висока за да предизвика корисен ефект.

–      И како трето, конзумираните живи микроорганизми треба да имаат позитивен ефект врз домаќинот за да бидат пробиотици. Важно е да се напомене дека благотворното дејство на различните пробиотици е специфично за конкретниот вид и не може да се смета како општо за различните видови пробиотици. 

Пробиотските култури од Chr. Hansen од видот NU-TRISH ®  содржат најмалку еден пробиотичен вирус со значајна клиничка документација за здравствените ефекти.

Пробиотските видови се селектираат според неколку критериуми, вклучувајќи:

  • Безбедност
  • Отпорност на киселини
  • Отпорност на жолчни сокови
  • можност да обезбеди здравствени бенефиции за потрошувачите
  • стабилност за употреба на храната до крајот на рокот на траење

Меѓу пробиотските соеви, понудена од Chr. Hansen се:

Lactobacillus rhamnosus, LGG® e најдобро документиран пробиотски вид во светот. Тој покажа корисен здравствен ефект во бројни клинички студии, првенствено во рамките на функцијата на имунолошкиот систем и гастроинтестиналното здравје кај децата и возрасните.

Истражувањата покажуваат дека LGG® покажува отпорност на киселина и жолчка и има одлични својства на прилепување на мукозата на цревата, двете важни карактеристики за зголемување на упорноста на бактериите во гастроинтестиналниот (ГИ) тракт. Клиничките студии покажуваат дека LGG® преживува преку GI-тракт и може да помогне во обновувањето и одржувањето на природната рамнотежа на добри бактерии во цревата. Исто така, LGG® покажува силни имунолошки интеракции и стимулирачки ефекти врз имуните клетки.

Овие важни карактеристики на пробиотскиот вирус се претвораат во голем број корисни ефекти врз здравјето, како што е докажано во многу објавени клинички студии. LGG® е најинтензивно тестиран во врска со имунолошката одбрана против патогените микроорганизми кај децата и антикоагулантните несакани дејства кај возрасните. Покрај тоа, имуномодулаторните ефекти на LGG® се изучуваат интензивно, главно во однос на респираторното здравје и корисни промени во одговорот на алергените.

Безбедноста на долгорочната употреба на LGG® е докажана во неколку студии. LGG® се смета за безбеден за неговата наменета употреба како состојка во исхраната и додатоците во исхраната што треба да се консумира од здрава популација, вклучувајќи ги и доенчињата.

Bifidobacterium, BB-12®  најдобро документиран пробиотик во светот Bifidobacterium.

BB-12® го покажа својот корисен здравствен ефект во бројни клинички студии во рамките на гастроинтестиналната здравствена и имунолошка функција. Клиничките студии покажаа опстанок на ББ-12® преку дигестивниот тракт и ББ-12® се покажа дека поддржува здрава гастроинтестинална микробиота.

Исто така, покажано е дека BB-12® ја подобрува функцијата на дебелото црево, има заштитен ефект против дијареа и ги намалува несаканите ефекти од антибиотскиот третман, како дијареа поврзана со антибиотици. Во однос на функцијата на имунолошкиот систем, клиничките испитувања покажаа дека BB-12® ја зголемува отпорноста на организмот на чести респираторни инфекции, како и намалување на инфекции на акутниот респираторен тракт.

Lactobacillus acidophilus, LA-5® Научно проучен вид за здравјето на гастроинтестиналниот тракт.

Пробиотски вид (во понатамошниот текст, се употребува со LA-5 ®) доаѓа од колекцијата на Chr. Hansen на млечни култури. Овој вид се користи во храна и додатоци во исхраната од 1979. LA-5 ® е добро документиран пробиотик и е опишан во повеќе од 150 научни публикации, каде што повеќе од 60 се базирани на податоци од човечки истражувања направени од повеќе здравствени институции. LA-5 ® е поврзан со здравствени придобивки во рандомизирани, контролирани човечки студии.

L.CASEI 431® е добро документиран пробиотик.

L.CASEI 431® го докажа својот корисен здравствен ефект во бројни клинички студии во рамките на гастроинтестиналната здравствена и имунолошка функција. Клиничките студии за функцијата на имунолошкиот систем покажале дека L.CASEI 431® ја зголемува отпорноста на телото на општата респираторна инфекција, како и да ја намали инциденцата на инфекции на акутниот респираторен тракт. L.CASEI 431® покажа дека има корисен ефект врз производството на антитела, имунолошката сигнализација и активноста на имунолошките клетки. Во однос на гастроинтестиналното здравје, клиничките испитувања покажаа дека L.CASEI 431® може да поддржи здрава гастроинтестинална микробиота и да има заштитен ефект против дијареа.

За повеќе информации за производите од оваа категорија, ве молиме контактирајте со нас office@vitastart.mk, тел.: +389 2 256 22 95