Ерата на добрите бактерии
Напис

Ерата на добрите бактерии

Во последно време, свеста и знаењето за силата на добрите бактерии се зголемија. Светот исто така го разбира влијанието што тие го имаат на некои од најголемите предизвици со кои се соочуваме. Тука спаѓаат отфрлањето на храната, прекумерената употреба на антибиотици и потребата за поодржлив земјоделски сектор за да ја нахрани растечката популација. Притоа зачувувајќи...

Намалување на отпадот од храна со користење на природни ресурси
Напис

Намалување на отпадот од храна со користење на природни ресурси

  Според истражувањето на ФАО (Организација за Храна и Земјоделие на ОН), една четвртина калории наменети за човечка конзумација, всушност не се конзумира од страна на луѓето. Во време на недостиг на храна, кога повеќе од 800 милиони луѓе страдаат од изгладнување, справување со проблемот на отпад од храна е глобален приоритет. Тоа важи за...

Подобра биозаштита за повеќе млечни производи во повеќе области
Напис

Подобра биозаштита за повеќе млечни производи во повеќе области

Новите FreshQ® култури нудат алтернатива за повеќе хемикалии и синтетички конзрванси во споредба со првата генерацијаСо втората генерација на FreshQ®  културите на Chr. Hansen, повеќе млекари може да се ослонат на природна свежина и да допринесат за намалување на отпадот

Нови безмлечни стартер култури за алтернативи на млечните производи од Chr. Hansen
Напис

Нови безмлечни стартер култури за алтернативи на млечните производи од Chr. Hansen

Новите безмлечни стартер култури од Chr. Hansen, погодни за вегански алтернативи за млечни производи на база на растенија, нудат лесен и свеж вкус и мазна текстура. Пазарот за ферментирани алтернативи за млечни производи покажа висок раст во последните години иако од мала база. Денес сегментот опфаќа помалку од 1% од ферментирани производи на пазарот, но...

Chr. Hansen е избрана како најодржливата компанија во светот
Напис

Chr. Hansen е избрана како најодржливата компанија во светот

Еден месец пред официјалната 145-та годишнина, меѓународната биотехнолошка компанија Chr. Hansen е рангирана како најодржлива компанија во светот од Corporate Knights – специјализирана медиумска и истражувачка компанија, лоцирана во Торонто.

Bactoflavor® Flora Italia – со мирис од Италија
Напис

Bactoflavor® Flora Italia – со мирис од Италија

  Безбедност на храната, ефикасност и постојан квалитет! Дали ова звучи познато?   Па, всушност  Bactoflavor® Flora Italia им го овозможува тоа на повеќето производители на колбаси. Поголемиот дел од денешните производители се соочуваат со сериозни предизвици, бидејќи постојано се стремат да развијат безбедни и стабилни производи, да ги оптимизираат суровините и трошоците и да...

Суво солење (Pre-salting) на месо
Напис

Суво солење (Pre-salting) на месо

Суво-солење е стара техника која се користи за заштита на месото од расипување и одржување или дури и зголемување на капацитетот за врзување на вода во сите видови на емулзирани и варени производи.